כולם מדברים על דמי ניהול - מה זה?
"דמי ניהול" הוא מונח שאותו מכיר כמעט כל אדם כשהוא מגולם כשורה או כרכיב הנלווה לדו"חות החודשיים או הרבעונים שאותם הוא מקבל לידיו.
אבל מה הם, באמת, אותם דמי ניהול? האם למשל, כאשר מדברים על ניהול תיק השקעות דמי ניהול התיק יהיו זהים לדמי ניהול של מוצר חיסכון או מוצר פנסיוני, כמו לדוגמה, קרן פנסיה?
מה חשוב לדעת בנוגע לדמי הניהול שלכם? האם הם קבועים או שבכלל ניתן להתמקח עליהם? על כל השאלות הללו (ועוד כמה, ננסה לענות הפעם.
אז בואו נתחיל מהבסיס של הבסיס
מה הם, בכלל, דמי ניהול?
הגופים המחזיקים ומנהלים עבורכם את החשבונות השונים שלכם הינם גופים למטרת רווח, כלומר, הם לא עושים זאת כשירות לקהילה או לשם שמיים, ועל מנת לממן את קיומם (ואף לייצר רווחים), הם מספקים שירות (לצורך זה – ניהול החשבון) שעבורו הם גובים כסף. הכסף הנגבה מכם, אותה עמלה, יכולה להתייחס לדמי חשבונכם בבנק, דמי ניהול תיק השקעות, דמי ניהול של ביטוח חיים, ניהולה של קופת הגמל, קרן הפנסיה ו / או ביטוח המנהלים שלכם. דמי ניהול עשויים להיגבות באופן אחיד מכלל לקוחות החברה, או, לחילופין, באופן ספציפי מלקוחות מסוימים, בהתאם להחלטת מנהליו של הגוף הפיננסי. בישראל, בדומה למדינות נוספות, גובה דמי הניהול המקסימאליים מעוגן בחוק, ועל כל הגופים חל איסור לגבות מעל לתקרה קבועה מקסימאלית זו. גוף החורג מגובהה של תקרת באפיקי חיסכון פנסיוני, למשל, עלול להיות חשוף לתלונה נגדו באגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר. חריגה בגובהם של דמי ניהול בגופים האחרים תהפוך לעניינו של גוף פיקוח רציני אחר, המפקח ספציפית, על דמי הניהול הנגבים על ידי הגופים המוסדיים הפועלים בתחומו.
רכיבי דמי הניהול
דמי ניהול, לרוב, יהיו בנויים משני רכיבים: דמי הניהול על הפקדות – יתקבלו בחישוב של אחוז מסוים שאותו יגבה הגוף שמנהל את החשבון / החיסכון מכל אחת מהפקדות שיפקידו החוסכים.
דמי הניהול על היתרה הצבורה – יתקבלו בחישוב של אחוז מסוים שאותו יגבה הגוף שמנהל את החשבון / החיסכון מסך כלל הכסף שנצבר בחשבון / בחיסכון.
במרבית גופים המוסדיים, גובהם של דמי הניהול תלוי במסלול הנבחר, אבל בהחלט ניתן (ואף רצוי) במרבית המקרים לבחון מספר אופציות, להשוות ביניהן, להתמקח על גובהם של דמי הניהול ואף לצמצם אותם למינימום האפשרי. זאת, מאחר וכל שקל שאותו אתם מצליחים לחלץ באופן כזה מציפורניו של הגוף המוסדי שמולכם, עשוי להצטרף לשקלים נוספים שחסכתם. ובסופו של דבר, הוא עתיד לעמוד לרשותכם כיום (כמו במקרה של דמי ניהול על חשבון הבנק שלכם), בעוד מספר שנים (למשל, דמי ניהול של חיסכון למשפחה שאינו לטווח הארוך), או, אפילו, להגדיל את קצבת הפנסיה שלכם, בעת פרישתכם לגמלאות.
מכיוון שאנחנו עוסקים, בעיקר, בעניין תכנון פנסיה, בעניין זה, חשוב לדעת כי ישנן תקרות שונות לאפיקים הפנסיוניים השונים. כך, לשם דוגמה, גופים המנהלים קרנות פנסיה מקיפות רשאים לגבות מכם עד ל-0.5% מהיתרה הצבורה ועד ל-6% מהפקדות חודשיות, בעוד שגופים המנהלים קרנות פנסיה כלליות מורשים לגבות עד ל-1.05% מהיתרה הצבורה ועד ל-4% מהפקדות.
גם מעבר לכך, ישנם עוד לא מעט סייגים, מקרים וסעיפים קטנים, שעשויים להקשות עליכם לא רק בניהול משא ומתן בנוגע לדמי הניהול שמבקשים מכם, אלא גם ביכולת שלכם להשוות כהלכה בין המסלולים והאפיקים השונים, על רקע תנאיכם הספציפיים.
טיפ מאיתנו?
לא מבינים בנושא?
היעזרו בשירותיו של סוכן ביטוח עצמאי או יועץ פנסיה בלתי תלוי, שיעשו לכם סדר בבלגן ויעזרו לכם למצוא את האופציה המתאימה לכם ביותר.
מעוניינים להצטרף אלינו ?
מלאו את הטופס ונחזור אליכם
אנו עושים את מירב המאמצים לחזור מהר ככול האפשר לכל פניה טיפה סבלנות נחזור אליכם עם הצעה מעולה!